пʼятницю, 23 листопада 2012 р.

Співбесіда на стажування у Microsoft: Початок

Зараз, коли марафон під назвою, підготування до співбесіди, та, власне, співбесіда позаду і стало трохи більше вільного часу, є бажання розповісти про перебіг цього періоду мого життя. Та мотиви до його початку.



Про мотиви

Після завершення цього літа, під час якого я переважно займався GSoC проектом, я твердо вирішив, що наступного хочу поїхати на стажування у велику IT, компанію у Європу чи США. Чому? Це, на мій погляд, безцінний професійний (робота із кращими людьми галузі) та життєвий (само-випробування, чи зможу я ефективно працювати та комфортно себе почувати, у абсолютно новій для себе обстановці) досвід. Ну й врешті-решт це просто круто!)



Пошук

Визначившись з цим бажанням, я почав шукати більш детальну інформацію з цього приводу. Я чув про декілька варіантів стажування. Одним з варіантів було стажування у дослідницькому центрі IBM, але на той час набір до цієї програми не було розпочато (та й як з'ясувалося пізніше ця програма розрахована на Магістрів або Аспірантів, а я лише на третьому курсі бакалавріату).
Потім я вирішив поспілкуватися, з цього приводу, з тренером моєї команди з олімпіадного програмування +Alexander L. Khizha. Його син минулого літа їздив на стажування до Microsoft Research. Прочитавши декілька відгуків про стажування там, я вирішив що було б круто поїхати туди. І відповідно в мене було бажання дізнатися більше про цю можливість. Та після цієї бесіди з'ясувалося, що, на жаль, ця програма також розрахована на Магістрів або Аспірантів, тож й від цієї ідеї, на даний час, довелося відмовитися.
Але, через деякий час після нашої з ним бесіди, Олександр Леонідович надіслав мені повідомлення, з інформацію про те, що Microsoft проводить відбір на співбесіду для стажування наступного літа. 

Отримавши цю інформацію, я оновив своє резюме і відправив його на цю позицію (Моє CV на момент подачі). Настав хвилюючий час очікування результатів першого етапу..

Про стажування у Microsoft


Більше інформації про стажування можна знайти на сайті Microsoft (як не дивно:D) та у блогах людей які їздили на стажування раніше. (Зокрема мені дуже допоміг блог Сергія Федоріва).

Якщо коротко, то відбір проводиться на три основні позиції:

  • Software Developer Engineer (SDE);
  • Software Developer Engineer in Test (SDET);
  • Program Manager (PM).

Я проходив відбір відповідно на дві перші позиції (SDE & SDET). До команд Microsoft Business Solutions & Microsoft Online Solutions у Seattle. До-речі  під час on-site, у перервах між співбесідами наш спільний HR Jeff, розповідав нам як чудово жити у Seattle. Мені його розповіді сподобалися;).


Відбір складається з трьох основних етапів:

  • подача резюме;
  • 45 хвилинна телефонна співбесіда (phone screening interview) переважно з співробітником відділу кадрів;
  • особиста "технічна" співбесіда з декількома співробітниками Microsoft в одному з їх центрів розробки (у моєму випадку у Києві).

Після кожного етапу коло претендентів, звичайно, звужується. Й за результатом останньої серії співбесід остаточно вирішується чи нададуть вам job offer.


Деякі важливі моменти про відбір:

  • Усі співбесіди проходять англійською відповідно вам потрібно знати англійську на рівні достатньому для спілкування на технічному рівні;
  • Питання співбесіди мають алгоритмічний характер;
  • Тестування написаного коду - один з найважливіших моментів, в не залежності від того на яку позицію ви проходите відбір;
  • Будьте готові не лише до технічних питань, а й до питань по вашому досвіду, вказаному у резюме, про проекти в яких ви брали участь та ваш вклад у них.
Щодо підготовки до співбесіди: добрий список літератури наведений у блозі, на який я посилався вище. Також я вирішував типові задачі співбесід, які знаходив на сайтах, на кшталт http://www.careercup.com/ і задачі, які знаходив у відгуках моїх "попередників" (людей які проходили співбесіди на стажування у попередні роки).
Також, звичайно,  у підготовці до співбесіди мені допомагав досвід участі у олімпіаді з програмування (з точки зору практики у вирішенні задач), де наша команда, виступала не те щоб успішно, але ми дійшли до фіналу України, куди успішно не поїхали :D.

Цікаве


Багато людей знаходять цікавим те, що я, використовуючи GNU/Linux й інші вільні програми у повсякденному житті, іду на стажування до Microsoft. З цього приводу я хочу сказати, що так я використовую вільне ПЗ у повсякденному житті, але у мене немає релігійного неприйняття продукції Microsoft чи будь-якого іншого пропрієтарного ПЗ лише тому, що воно пропрієтарне. І зокрема у Microsoft є реально чудові продукти, такі як Kinect, XBox, Azure. Працювати з чимось накшталт цього - реально круто. Тож, зважаючи на відсутність у мене якихось релігійних упереджень, я рішуче не бачу причин щоб не їхати на стажування у Microsoft.

Результати першого етапу

Через деякий час після завершення прийому резюме, мені написали і повідомили про те, що я успішно пройшов на телефонне інтерв'ю. Тож ми погодили дату та час співбесіди і я почав інтенсивно готуватися. Звичайно я готувався і до цього, але коли дізнаєшся що в тебе співбесіда через тиждень, процес підготовки починає проходити інтенсивніше:D.

Про процес підготовки та перебіг подій під час другого та третього етапів читайте в наступних частинах.

Немає коментарів:

Дописати коментар